Friday, 16 September 2011

Majlis Persandingan

Setelah selesainya Majlis Akad Nikah, kini tibalah masanya untuk meraikan Majlis Persandingan yang akan diadakan di Ballroom Hotel Equotorial, Melaka pada keesokkan harinya iaitu 4 September 2011. Seawal 10 pg, kami sudah pun berada di ballroom hotel tersebut untuk membuat rehearsal dan tamat sekitar 12 tengahari. Selepas semuanya keletihan, masing-masing check-in di bilik yang telah di book seawal 2 minggu sebelum majlis.

Aturcara majlis :

7.30 mlm              : Ketibaan Tetamu
7.45 mlm              : Ketibaan VIP
8.00 mlm              : Ketibaan VVIP
8.30 mlm              : Ketibaan Pengantin diiringi sword barrel
                            : Perarakan ke pentas utama beserta Selawat ke atas Nabi
8.45 mlm              : Upacara Merenjis oleh tetamu-tetamu VVIP
9.00 mlm              : Majlis makan malam
9.45 mlm              : Ucapan oleh bapa pengantin
9.55 mlm              : Upacara memotong kek
10.15 mlm            : Majlis Tamat

 Keluargaku dan keluarga baruku..Love u all


 Bersiap di bilik hotel 

Kek dari Hotel EQ

Upacara yang dinanti-nanti. Laluan di bawah pedang 

Bersama Timbalan Menteri Pertahanan


 My Photographer and Videographer


 Ucapan dari Dato Awie (abah)

Upacara bersalaman mengakhiri majlis


 Kenangan bersama Keluarga Ayah Chik

Majlis Akad Nikah

Tanggal 3 September 2011, tibalah hari yang dinanti-nanti. Majlis Akad Nikah. Rombongan lelaki tiba seawal 10.30 pg. Alhamdulillah..segalanya berjalan dengan lancar sepanjang Majlis Akad Nikah. Tetamu dan keluarga pihak lelaki menyangkakan yang Tok Kadi akan menikahkan kami, tapi rupanya abahku sendiri yang menjalankan tugas tersebut. Tidak menjadi kejutan kepada kami kerana sebelum ini pun abahlah yang menikahkan anak-anak perempuannya. So, inilah antara photo-photo yang diambil sewaktu majlis tersebut..

 Sesi soal jawab bersama Tok Kadi (curi-curi posing)


 Upacara membatalkan air sembahyang


 Ciuman kasih seorang suami...


 Family baruku
( Dari Kiri : Papa, Eda, Kakak, Ayu, Mama, Tura, Pia, Abah, MaNuel, Ajan dan Aliff) 


 Posing istimewa dari pengantin


 Bersama abah tercinta
Syukur yang tidak terhingga kepada Allah S.W.T. kerana dengan keizinanNya, Majlis Akad Nikah ini berjalan dengan lancar dan sempurnya. Alhamdulillah...

 

Thursday, 1 September 2011

What a busy day!

Tinggal dua hari sahaja lagi for the BIG DAY! Jadi baby sitter kepada anak-anak kakak (Farouq, Farid, Faris) sebab pagi-pagi lagi mereka (abah,  mama, kakak dan adik) dah keluar pergi ke bandar Melaka. Menjemput di area Sg. Udang, then sewa baju kakak sebagai pengapit di butik Jestina and beli goodies for sword barrel.

Then, kemaskan rumah, mandikan anak-anak kakak, sediakan sarapan untuk mereka, cooked for lunch dan kemas bilik pengantin. Around 4pm, barulah mereka pulang dan celebrate birthday Faris, anak kakak yang ke-3 yang jatuh pada 31 Ogos. Anak Merdeka! Petang, kemas keliling rumah, sapu daun-daun kering  dan sampah sarap. Sebelah malam, sambung berinai dan for dinner we decide to tapau satay Merlimau. Yummy!








Tuesday, 30 August 2011

Letih tapi seronok

Fuhhh!! What a day! Hari raya pertama adalah yang paling bermakna antara hari-hari raya yang lain. Bangun pagi, kemas rumah dan siapkan sarapan untuk mama, abah dan nenek sebelum pergi sembahyang di masjid. Selepas pulang dari masjid, kami bermaaf-maafaan sesama keluarga, then, kami semua menziarahi pusara Walaupun hujan renyai, ia tidak menghalang kami untuk menyedekahkan Surah Yaasin kepada kaum keluarga dan sanak saudara yang telah kembali ke Rahmatullah. Balik dari masjid, rumah kami terus diserbu oleh sanak saudara hinggalah ke petang. Menjelang maghrib, barulah kami boleh menarik nafas lega...

Walaupun agak penat, tapi amat menyeronokkan! Sesungguhnya raya tahun ini sangat bermakna seperti raya-raya sebelum ini. Syukur alhamdulillah..dan yang paling best sekali, dah besar panjang pun masih dapat duit raya dari abah. Thank you dad.

Esok pagi kami bercadang untuk beraya di rumah sanak dan saudara! Time to rest..

 Emy Mariaty, Maria Dayana & Damirul Diana




Bersalaman bersama nenek, mama dan abah tersayang di pagi raya

Monday, 29 August 2011

Selamat Hari Raya Aidilfitri

Syukur alhamdilillah, berakhirlah bulan Ramadhan untuk tahun ini, 2011 dan menjelanglah Syawal. Di sini, saya ingin mengambil kesempatan untuk mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua kaum muslimin dan muslimat seluruh dunia. Semoga kita masih berkesempatan lagi untuk merasai Syawal yang seterusnya. Insyaallah..

Hari ini hari yang kurang bernasib baik buat aku kerana mengalami 'period pain' yang agak teruk dan demam panas. Tak dapat nak tolong mama dan adik di dapur. Layan tidur je sampai pukul 4.30ptg. Syukur mereka memahami. So, ini adalah antara resepi untuk menyambut hari raya esok:

1. Ketupat anyam / nasi empit
2. Rendang daging
3. Kari ayam
4. Sup tulang
5. Lontong

Rumah pun dah kemas, lauk pauk pun dah masak..last job is, iron baju raya!!! Selamat Hari Raya. 









Saturday, 27 August 2011

Akhirnya..

Assalamualaikum.
Hi, I'm Jojo a new blogger. Walaupun dah lama sebenarnya mendengar tentang kuwujudan laman blog ini, baru kini terdetik untuk mencipta lama blog sendiri. Suddenly berkobar-kobar nak buat blog ni sebab tinggal lagi 7 hari untuk melangkah ke alam baru iaitu alam berumah tangga. Cerita Kisah Hidupku akan memaparkan tentang kehidupanku sebelum beberapa hari lagi menjadi Raja Sehari dan selepas menjadi seorang isteri.

Alhamdulillah, segala persiapan untuk majlis perkahwinan hampir 99% selesai. Tapi macam biasalah. Hati ni tak akan tenang selagi majlis tak selesai. Ini adalah antara aturcara majlis yang akan berlangsung :

MELAKA
3 September 2011   -  11.00pg                        -  Majlis Akad Nikah
                                   12.00tghari - 4.00ptg    -  Jamuan Makan

4 September 2011   -    8.00mlm  - Majlis makan malam di Hotel Eqoutorial

TERENGGANU
10 September 2011 -  12.00tghari - 4.00ptg    - Jamuan makan.

Ya Allah Ya Tuhanku, semoga Majlis Perkahwinan kami ini akan berjalan dengan sempurna. Insyaallah...